בחירת מוסד לימודים

אחת ההחלטות הראשונות החשובות העומדות בפני צעירים היא בחירת מוסד הלימודים בו ילמדו. רבים מתלבטים ואינם יודעים כיצד לבחור ומהם השיקולים שצריכים להנחות אותם. בין השיקולים המשפיעים על בחירת מוסד לימודים נמצאים השיקולים של: לימודי תעודה מול לימודים אקדמאיים, אוניברסיטה או מכללה, מיקום, חברה, יוקרה, תנאי קבלה ועוד.

לימודי תעודה או לימודים אקדמאיים?

 קיימים מסלולי לימודים שונים, המזכים בסיומם בתעודות מסוגים שונים: תעודת טכנאי, דיפלומת הנדסאי, תעודת גמר, תעודה מקצועית, או תואר ראשון.לימודי תעודה נמשכים זמן קצר יותר – בדרך כלל בין מספר חודשים לשנתיים. באופן זה הם מאפשרים התחלת עבודה מהירה יותר. ייעודם בדרך כלל פרקטי, ומשום כך הם כוללים יותר חומר מעשי ופחות חומר תיאורטי מאשר באוניברסיטאות. לימודי תואר ראשון נמשכים כ- 3-4 שנים, בהתאם לתחום הלימודים הנבחר. לימודים לתואר ראשון מאפשרים התקדמות לתארים נוספים, הן בסמוך לתום הלימודים לתואר ראשון, והן שנים רבות אחר-כך. במקצועות רבים נדרש תואר ראשון כתנאי קבלה לעבודה. מבחינת ההכשרה לעבודה – ההכשרה המקצועית הניתנת בלימודי תעודה אינה נופלת מזו שבאוניברסיטה ולפעמים אף עולה עליה.אם כבר החלטתם על בחירה במסלול אקדמי ולימודים לקראת תואר ראשון, השאלה הבאה הנשאלת היא:

אוניברסיטה או מכללה?

אוניברסיטאות ומכללות הם שני גופי חינוך המקנים תואר ראשון, אולם קיימים הבדלים ביניהם. יוקרת האוניברסיטאות גבוהה מיוקרת המכללות, למעט יוצאי דופן מעטים בתחומים מסוימים (דוגמת לימודי המשפטים במכללה הבינתחומית בהרצליה). הדבר נובע מסף קבלה גבוה יותר באוניברסיטאות, ומאופי הלימודים הכולל רקע תיאורטי נרחב יותר. כתוצאה מיוקרה זו ישנם מקרים בהם קבלה לעבודה ראשונה לאחר סיום הלימודים תהיה קלה יותר לבוגר אוניברסיטה לעומת בוגר מכללה. נוסף על יתרונות אלו, שכר הלימוד באוניברסיטאות הוא נמוך לעומת מכללות פרטיות. במכללות אחרות שכר הלימוד זהה לזה שבאוניברסיטאות.יתרון הלימודים במכללה, מאידך, הוא בכך שהמרצים נמדדים לא על פי איכות המחקר שלהם, כפי שנהוג באוניברסיטאות, אלא על פי איכות ההוראה. התלמידים נתפסים כלקוחות, והיחס האישי לתלמידים הוא רב. הלימודים במכללות מכוונים כלפי הצד הפרקטי בעיקר, ופחות בדגש תיאורטי.הבחירה בין אוניברסיטה לבין מכללה, ובין האוניברסיטאות או המכללות בפני עצמן, מושפעת מן השיקולים הבאים:

1. מיקום. מיקום קרוב לבית יאפשר מגורים בבית ההורים ויקל על הנטל הכספי בזמן הלימודים. מאידך, אם מדובר בפריפריה הדבר עלול להקשות על מציאת עבודה בעת הלימודים.

2. יוקרה. לא כל המקצועות מושפעים משיקול זה. אם אתם מתעתדים לעבוד בהייטק הרי ששם מעדיפים פעמים רבות בוגרי אוניברסיטאות על פני בוגרי מכללות. אם אתם מתעתדים לעבוד בחינוך (ובמקצועות רבים אחרים) הרי ששיקול זה אינו משמעותי. שוני ביוקרת המוסד, אגב, קיים לא רק בין אוניברסיטאות לבין מכללות, אלא גם בין אוניברסיטאות לבין עצמן ובין מכללות לבין עצמן בהקשר לתחום לימודים ספציפי זה או אחר.

3. חיי החברה בזמן הלימודים. התקופה הסטודנטיאלית היא תקופה בה חיי החברה פעילים והקשרים העסקיים העתידיים נוצרים. כדאי לבדוק מה מציע מוסד הלימודים לא רק בתחומי האקדמיה אלא גם בתחום חיי החברה הפעילים של הסטודנטים. שיחה עם התלמידים במוסד הלימודים, ביקור והתרשמות אישית בימים הפתוחים יכולים לתת תשובה לשאלה זו.

4. שכר הלימוד. שכר הלימוד יכול להגיע להפרשים ניכרים בין אוניברסיטאות למכללות ובין המכללות לבין עצמן. כדאי לבדוק לא רק את שכר הלימוד אלא גם להשוות הצעות למלגות במוסדות השונים.

5. תנאי הקבלה. תנאי הקבלה משתנים בין מוסד לימודים אחד למשנהו. אם לא התקבלתם לאוניברסיטאות מסוימות זה הזמן לבדוק את תנאי הקבלה למקצוע שאתם חפצים בו במכללות.